Çinko Dere

Çinko Dere

Çinko’nun Tarihçesi

Çinkonun metal olarak keşfedilmesinden çok önceleri çinko cevherleri bakır-çinko alaşımlarının üretilmesi ve tıbbi amaçlı olarak çinko tuzlarının yapımı için kullanılmaktadır. Pirinçten yapılmış nesneler M.Ö. 3000 yıllarında Babil’de ve Asurlular’da bilinmektedir, M.Ö. 1400 ve 1000 yılları arasında ise Filistin’de görülmektedir.

Çinkonun ilk olarak M.Ö. 500 yıllarında Rodos’ta bulunan bir mücevher parçasında bakıra ilave edilerek kullanıldığı kanıtlanmıştır. Bundan sonra pirinç yapımında kullanılmaya başlanmış ve metal olarak sınıflandırılmasından yüzyıllar önce bile kullanımı devam etmiştir. “Çinko” terimi ise ilk olarak 17. yüzyılda malzemenin tekrar keşfedilmesi ile ortaya çıkmıştır. Çinko doğada bileşikler halinde bulunduğundan çinkokarbonattan sonra çinko tuzu olarak üretilmiştir. Çinko diğer metal alaşımlarla uyumlu olması nedeniyle ilk olarak madeni para yapımında bileşen olarak kullanılmıştır. Çinkonun uzun zaman sonra bir element olarak keşfedilmesine rağmen çinko maden cevherleri Bronz Devri’ndan itibaren kullanılmaktadır.

Çinko, 18. yüzyılın sonuna kadar özellikle Hindistan’dan ithal edilirdi ve oldukça pahalı görülmekteydi.

Hindistan ve Çin’de Önceki Üretimi ve Kullanımı M.S. 1200 yıllarında Hindistan’da metalik çinko üretilmiştir. Süreç teneke benzeri bir metalin üretimi olarak tanımlanmıştır. Burada çinko cevherleri kapalı bir eritme potasında dolaylı olarak kömür ile ısıtılmaktadır. Kap içinde yoğunlaşan ve çevredeki hava ile soğuyan bir çinko buharı oluşmaktadır. Böylelikle metalik çinko oluşmuştur. (Resim 1).

Venedik’li Marco Polo (1254-1324) Persler’de çinkooksit oluşumundan bahsetmektedir. Persler o dönemde göz hastalıklarının çözümü için çinko sülfirik asit (ZnSO4×7H2O) kullanmışlardır. Çinko sülfat (ZnSO4) ise tıp alanında bugün de hala sıkılaştırıcı ve antiseptik olarak kullanılmaktadır.
1374 yılında Hindular, o zamanlarda 8. kez, yeni bir metal olarak çinkoyu bulmuşlardır. Daha o zamanlar bile sınırlı bir çinko üretimi ve ticareti olmaktaydı…

İsterseniz konu ile ilgili makalenin tümünü pdf-dosyası olarak indirebilirsiniz.

Çinko Çatı Kaplamaları

Çinko Çatı Kaplama; Titanyumlu çinko çatı ve cephe kaplamalarının üretiminde uluslararası düzeyde sektör lideri olan Rheinzink, Türkiye’deki faaliyetlerine İstanbul’da yer alan ofisinde başladı. Çinko, kendini doğal yollarla (çinko, hidro-karbonattan oluşan patina adı verilen bir tabaka oluşturarak) dış ortam koşullarına karşı koruyan demirsiz bir metaldir. Bu sayede çok uzun ömürlü bir yapı malzemesidir.

Çinko, çok yüksek kalitedeki Z1 çinkosundan (%99,99), EN 1179 standardına uyacak şekilde fiziksel ve mekanik özellikleri arttırmak amacıyla titanyum ve bakırla alaşım edilmiştir. Boya ve bakım gerektirmez. Çinko plaka (levha) veya rulo şeklinde üretiliyor. Kalınlıkları 0.65 mm, 0.70 mm, 0.80 mm olacak şekilde 1000×2000 mm’lik levhalar ya da genişliği 50 cm ve 65 cm boyu 3000-4000 cm rulolar halinde temin edilebiliyor. Çinko doğal halinin yanında, açık gri, siyaha yakın gri, kırmızıya dönük gri, maviye dönük gri ve yeşile dönük gri renklerde de patinalı olarak üretiliyor.

Çok esnek ve aynı zamanda çok dayanıklı olan Çinko, en karmaşık olan tasarım formlarını kolaylıkla alıyor, hiçbir çatlamaya uğramadan 180° bükülebiliyor. Günümüzün mimarisine yapılarda kompleks ve şaşırtıcı şekillerin oluşmasına olanak tanıyarak katkıda bulunuyor. Çok esnek ve aynı zamanda çok dayanıklı olan , en karmaşık olan tasarım formlarını kolaylıkla alıyor, hiçbir çatlamaya uğramadan 180° bükülebiliyor.

Uygulama Alanları :Geleneksel veya modern, eğrisel ve kırma çatı cephe kaplamalarında dere, oluk, çatı alın, yağmur suyu indirme sistemlerinde kolayca uygulanabilir. Teknik Özellikler : Yüzey alternatifleri: Metalik gri, mavi-gri patinalı pro, kurşun-gri patinalı pro Özgül ağırlığı: 7,2 g/cm³ Malzeme Kalınlık, Genişlik ve Ağırlık Bilgileri: Kalınlık: 0.70-0.80-1.00-1.20 mm(Özel siparişle ara kalınlıklar imal edilebilir) Genişlik: 250 mm-750 mm aralığındaki tüm değerler Ağırlık: 100-150-200-250-500-1000 kg.